Ilmastokestävää kasvisruokaa halutaan edistää kunnanvaltuustoissa ympäri Suomen

TIEDOTE 20.4.2017 Julkaisuvapaa heti

Yli neljässäkymmenessä vasta valitussa kunnanvaltuustossa on ainakin yksi valtuutettu, joka on sitoutunut edistämään ilmastokestävän kasvisruoan saatavuutta kunnassaan. Valtuutetut ovat tehneet sitoumuksensa valtakunnallisen, vapaaehtoisvoimin toteutettavan Vegelupaus-kampanjan puitteissa. Vegelupaus-kampanjan ensisijaisena tavoitteena on, että ilmastokestävää kasvisruokaa on tarjolla yhtenä pääruokavaihtoehtona kaikissa kunnan järjestämissä ruokailuissa.

Helsingissä sitoumuksen ilmastokestävän kasvisruoan edistämisestä on tehnyt yli neljäsosa valtuutetuista. Pääkaupunkiseudun lisäksi sitoutuneita kunnanvaltuutettuja on ympäri Suomen, muun muassa Tampereelta, Turusta, Jyväskylästä, Joensuusta, Keravalta, Lahdesta, Lappeenrannasta, Oulusta ja Rovaniemeltä. Sitoutuneita valtuutettuja on kaikista suurimmista puolueista, eniten Vihreistä ja toiseksi eniten Vasemmistoliitosta.

“Kunnanvaltuutetut ympäri Suomen ovat selvästi huolissaan ilmaston tilasta ja valmiita toimimaan kestävämmän ruokakulttuurin puolesta. Tämä on tärkeää, koska ilmastokestävien valintojen tekemistä ei voi jättää vain yksilöiden vastuulle”, sanoo Vegelupaus-kampanjan aktiivi Pirjo Apell Maan ystävistä.

Pariisin kansainvälisen ilmastosopimuksen mukaan kasvihuonekaasupäästöjä tulee vähentää välittömästi, jotta ilmaston lämpenemistä saadaan rajoitettua. “Kuntien on pyrittävä hiilineutraaliuteen, ja tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitaan toimia myös kuntien ruokapalveluissa. Kuntalaisilla on oltava mahdollisuus valita ilmastokestävä vaihtoehto kaikissa kunnan järjestämissä ruokaloissa,” kommentoi ilmastojärjestö 350 Suomen puheenjohtaja Iina Heikkilä tulevien kunnanvaltuutettujen vastuuta ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä.

Vegelupauksen tehneet valtuutetut löytyvät kampanjan nettisivuilta:
www.vegelupaus.fi/sitoutuneet-valtuutetut/

Lisätiedot:

Pirjo Apell
pirjo.apell@maanystavat.fi

www.vegelupaus.fi
www.maanystavat.fi
www.vegaaniliitto.fi
world.350.org/finland/  

Vegelupaus-kampanjan logo: http://www.vegelupaus.fi/medialle/

Mikä on Vegelupaus-kampanja?

Vapaaehtoisvoimin toimiva Vegelupaus on puoluepoliittisesti sitoutumaton ja kaikille avoin kampanja, joka toimii ilmastokestävän, terveellisen ja maittavan kasvisruoan edistämiseksi kunnallisissa ruokapalveluissa. Kampanjan tavoitteena on, että jokaisella ruokailijalla on arjen keskellä mahdollisuus valita lautaselleen ilmastokestävämpi kasvisvaihtoehto. Kampanjan taustajärjestöt ovat Maan ystävät, Vegaaniliitto, Greenpeace, 350 Suomi, Luonto-Liitto ja Oikeutta eläimille.

https://www.facebook.com/vegelupaus/