Miksi Vegelupausta tarvitaan?

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tarvitaan tekoja, joiden avulla kasvihuonekaasupäästöjen pienentäminen onnistuu. Kuntapolitiikassa käytettävien ohjauskeinojen avulla voidaan vaikuttaa ruokailutottumuksiin ja ruokakulttuuriin liittyviin asenteisiin, ja ohjata niitä ilmastokestävämpään suuntaan. Tämän muutoksen tukeminen on jokaisen päättäjän vastuu, jotta kansalliset ja kansainväliset päästövähennystavoitteet saavutetaan.

Maailmanlaajuisesti lihansyönti yleistyy edelleen, vaikka yleisen trendin pitäisi olla päinvastainen, jotta voimme saavuttaa ekologisesti kestävän elintason. Kuntien ruokapalveluissa tarjottava ruoka on keskeinen vaikutin monen suomalaisen elämässä: se voi joko ylläpitää tai muuttaa ruokailuun liittyviä tottumuksia ja asenteita. Kasvisruoan ympärillä on havaittavissa nopeaa ruokakulttuurista muutosta, ja on tärkeää, että yhä kasvavaa kasvisruokailijoiden joukkoa tuetaan myös päiväkodeissa, kouluissa, työpaikoilla ja palvelukeskuksissa tarjoamalla heidän ruokavalioonsa soveltuvaa ruokaa. Ilmastokestävä kasvisruoka ei sulje ketään pois, allergioita lukuunottamatta, sitä voivat syödä kaikki uskonnosta riippumatta.

Tällä hetkellä monien kuntien ruokailuissa valikoima on suunniteltu sekaruokavaliota noudattavien mukaan tai on tarjolla lakto-ovo-vegetaarinen vaihtoehto, joka sisältää usein maitotuotteita ja kananmunaa. Juustot ja muut maitotaloustuotteet ovat ilmaston ja ympäristön kannalta kuormittava valinta, eikä niitä voida pitää kestävänä vaihtoehtona. Ilmastokestävä kasvisruoka on saatava jokaiselle ruokailijalle tarjolla olevaksi vaihtoehdoksi, sillä silloin kynnys valita se madaltuu.

Ympäristöongelmiin liittyvät huolet ovat meistä monen mielessä niin arjessa kuin juhlassa, mutta monissa lounaspaikoissa ei tarjolla olevat ruoat eivät mahdollista ympäristöystävällisten valintojen tekemistä. Ruokien ympäristövaikutuksista ei ole tietoa saatavilla tai raaka-aineista on pääteltävissä niiden olevan suurehkot. Kunnallisten ruokapalveluiden on tarjottava ruokailijoilleen mahdollisuus valita joka päivä ympäristöystävällinen ja terveellinen vaihtoehto.

Toisaalta monet ruokailijat eivät mieti valintojensa vaikutuksia, mutta se ei poista kuntapäättäjien vastuuta ajaa niin nykyisen yhteiskunnan kuin tulevien sukupolvien etua. Kuluttajien ohjauksella on suuri merkitys siihen, että mikä annos on suosituin vaihtoehto. Linjaston ensimmäinen ruoka on lähes poikkeuksetta myydyin, joten myös tällä tavoin on mahdollista ohjata ruokailua ilmastolle ja ympäristölle kestävämpään suuntaan.